VIII ОУ "Кракра Пернишки" - гр.Перник

Нашето училище

Преподаватели

Педагогически екип за учебната 2022/2023г.

Обществен съвет

Състав и дейност на обществения съвет

Легендата разказва

Историята на квартал Клепало е част от историята на град Перник и неустрашимия и мъжествен пернишки войвода Кракра  – легендарен сподвижник на цар Самуил в борбата му срещу византийците.

Преданието за името на квартала разказва за красива девойка от заможен пернишки род, която се разболяла тежко. Родителите й опитват всичко, за да я излекуват, но напразно. Изцелението идва след като болното момиче пие от светената изворна вода. Мястото, където се намира лековитият извор, девойката вижда в съня си. Там в знак на благодарност и преклонение пред великата сила на природата, хората построяват параклис. Силният звук от удрящите дървени дъски на клепалото се чувал надалеч. Така перничани кръстили тази махала „Клепало“. В квартала се появила нуждата от училище на територията му.

класна стая

Заселниците, които създават махала „Клепало“ притежават мъдростта на обикновения човек и въпреки, че не са чували думите на първия български министър на просветата – проф. Марин Дринов, че „народното просвещение най-много напреднува там, където самото население взема непосредствено участие“ те с много ентусиазъм и доброволен труд започват строителството на осмо основно училище.

Вълнението и радостта им са големи, когато на 15.09.1964 г. децата им прекрачват прага на новото просторно и красиво училище. С откриването си то започва своята учебно-възпитателна работа като ОСМО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ. С решение на Градски народен съвет – Перник от 1969 г. му е дадено името на поета Димитър Полянов.

На 25.11.1994 г. е отбелязана 30-годишнината на училището и е преименувано на „Кракра Пернишки“.

Училището днес

VIII OСНОВНО УЧИЛИЩЕ „КРАКРА ПЕРНИШКИ“ е  квартално училище, в което се обучават ученици от 1 до 7 клас. Училището ни е различното училище. То е място, на което учениците идват с удоволствие. В него цари дух на приятелство и творческа атмосфера.